top of page

Verharen

Verharen is wat eigenlijk alle honden doen. Van kort naar middel en lang haar zoals de Labrador, Jackrussel, Goldenretriever Collie's, herders, poolhonden, etc. Zelfs kroeshaar zoals de poedel of labradoodle verhaart.

Vooral tegen de rui periode is dat natuurlijk het meeste haar en ook het meest vervelend, de hond kan er zelfs jeuk van krijgen en de baasje zitten met al dat haar en elke dag stofzuigen.

 

Wat dan bijna altijd gebeurt is extra borstelen en kamen nom maar zo snel mogelijk van dat haar af te zijn, er worden bijvoorbeeld furminaters ingezet om maar zo snel mogelijk er van af te zijn.

Helaas is dit FOUT. Hier beschadig je namelijk het haar en de huid mee.

Het is niet zo dat je niet moet en kan borstelen, maar borstel dan één keer de los zittende ondervacht eruit en laat het dan met rust. Het haar dat er daarna nog afvalt is het zogeheten dekhaar. Het duurt dan nog een paar weken voordat dat ook verhaart is, maar gaat absoluut niet sneller door het kammen.

 

Hoe werk dat verharen nou? Ik zal het proberen uit te leggen.

 

De meeste honden hebben een dubbele vacht bestaand uit onderwol en een hardere zogeheten dek vacht daar weer overheen.

Het onderwol heeft aks functie het beschermen van de huid en is ook de isolatie laag (warm en koud) .

 

De hond komt twee keer per jaar in de grote rui dat is in het voorjaar en najaar tussen door kunnen ze wel eens een periode met een klein beetje verharing hebben. Ook heb je honden met een mozaik-verharing, die verliezen hun haar in delen.

 

Wat als eerst verhaart is de onderwol, daarna de dekvacht in die tijd moet je niet aan de vacht zitten. De dekharen vallen er in een aantal weken zelf uit en in die tijd en er na heeft de vacht tijd en rust nodig om weer terug te groeien.

 

Wat ik al zei is dat er vaak speciale borstels en kammen aangeschaft worden om zo snel mogelijk van het losse haar af te komen. Heel veel van deze borstels en kammen zijn zeer slecht voor de vacht, ze snijden juist alleen het haar af waardoor het dode haar er nog niet uit is en nog steeds moet uitvallen. Daarbij beschadig je de gezonde haren ook. Andere soorten treken juist te veel haar eruit en ook nog wel eens wat dekharen.

 

Wat is het gevolg hiervan? Ook dat ga ik uitleggen.

 

WAT GEBEURT ER MET DE VACHT AL JE TE VEEL KAMT.

Als je te veel kamt of met de verkeerde producten, dan trek je vaak haar mee wat nog niet klaar was om te verwisselen,

de haarzakjes in de huid die beschadigen dan, waardoor er vele open wondjes in de huid komen.

Hierdoor word de bescherming van de huid minder, en reageert het lichaam door het haar harder te laten groeit om zo de huid beter te beschermen. Helaas is de kwaliteit van deze snel gegroeide vacht veel minder, en vaak groeien er ook meer haren terug om de bescherming te verbeteren. Het gevolg is dus dikkere vachten welke weer moeilijker te onderhouden zijn.

Door te veel borstelen verstoor je dus de verharings-cyclus, en gaat de hond dus vaker of op den duur zelfs de hele tijd verharen. Uiteraard wordt de vacht steeds minder mooi en gezond en ziet deze er vaak dof uit.

 

Wat u uiteraard wel moet bijhouden is de broek, de liezen, de oksels en bij sommige rassen ook het haar bij de oren. Kort harige honden hebben geen last van klitten, dus die hoef je eigenlijk niet meer te kamen tussen de trimbeurten.

 

 

Wat dan te doen? Is er wat tegen te doen?

Het antwoord ja, met de bad en blaas techniek.

 

 

 

bottom of page